Kuten aikaisemmin kirjoitin Pepin häiritsevistä lenkkihaukkumisista, päätin ryhtyä opettamaan haukkumista pois lenkeillä sekä muuta tottelevaisuutta ohjatuilla kenttätreeneillä.

Täytyy myöntää, että haukkumisesta toisille koirille lenkillä on erittäin vaikeaa opettaa pois. Ensinnäkin on hankalaa löytää hyvä ja tehokas tapa, jolla tätä ongelmaa lähdetään pois opettamaan. Kokeilin monta erilaista koulutustapaa ja nykyinenkin koulutustapa jokseenkin vielä mietityttää, mutta näin nyt mennään jonkin aikaa ja katsotaan tuottaako se tulosta. Tärkein muutos pitäisi tapahtua minussa, olla rento toisen koirakon vastaan tullessa, ei jännittää valmiiksi miten ohitus menee. Sepä se! Helpommin sanottu kuin tehty!

On mukavaa huomata, että avuliaita ihmisiä ja saman ongelman kanssa painivia koirakkoja löytyy niin oman rodun foorumista kuin ihan kenttäkoulutuksen porukasta. Päätin ottaa sähköpostilla yhteyttä tokon koulutusvastaavaan ja kyselin neuvoja haukkumisongelmaan. Sainkin vastaukseksi erittäin paljon hyviä neuvoja ja paljon tsemppausta! Hyvältä tuntui kuulla, että olen saanut pisteet kotiin jo siitä, että yritän. Se sai minut yrittämään vieläkin enemmän! :) Kiitokset ystävällisestä avunannosta Jyväskylän tokon koulutusvastaavalle!

Lenkkeilytreenien lisäksi päätin aloittaa Pepin kanssa tokon ohjatussa ryhmässä. Päätavoitteena minun ja Pepin suhteen parantaminen/syventäminen, saada Pepille tärkeää aivotyötä mikä auttaa vähentämään mm. stressiä ja mahdollisesti jotain apua meidän lenkkeilyongelmaan. Kisoista en tässä vaiheessa ole niin kiinnostunut.

Ensimmäisellä kenttäharjoittelukerralla osallistuttiin ryhmään, jossa oli pennut, ensikertalaiset tutustujat sekä koirat, jotka eivät vielä osanneet mitään. Meillä meni harjoitukset hienosti! Harjoiteltiin rauhoittumista, pujottelua toisten koirakkojen lomassa, katsekontaktia, ohituksia, luoksetuloa sekä "pyöri" temppua mikä mm. venyttää lihaksia. Mielestäni kiva juttu oli erityisesti tuo treenin alussa rauhoittuminen. Kaikki koirat käskettiin maahan ja omistaja palkkasin namein ja kehuin sekä silitteli rauhoitellen. Minulle tärkeitä oppimisasioita tuli hyvin esiin. Esimerkiksi se, että hihna pysyy löysällä, koira tulee kyllä mukana. Pujottelutehtävässä yritin nimittäin hihnan avulla ohjailla Pepin kulkua. Seuraavalla kerralla mentiinkin hienosti hihna löysällä! Toinen asia oli, että seuraamisessa hihna oikeassa kädessä ja vasemmasta tulee palkka. Näin koira ei tule seuraamisessa eteen. Eli jos namit on oikealla puolella ja koira seuraa vasemmalla niin tuleehan se silloin välillä eteen havitellakseen niitä nameja oikealta puolelta. Ymmärsin niin, että varsinkin pienet koirat on järkevää palkata vasemmalta.

Treeneissä oli mukavaa ja kehujakin tuli! :) Seuraavalla kerralla menemmekin toiseen ryhmään, koska Peppi osaa joitakin peruskäskyjä. Kotitehtäväksi saatiin harjoiteltavaksi sivulle tulo eri kulmista sekä perusasennon hienosäätö. Myös luoksetulon nopeusharjoittelua lisää. Näillä mennään seuraavaa kertaa odotellen! :D